Viooltjes geven een tuin ook kleur in de wintertijd. Ze kunnen ook erg goed in plantenbakken op het terras of balkon, zijn winterhard en niet veeleisend. U kunt ze gewoon in de potgrond of wat omgewoelde grond in de tuin zetten.

Als u de viooltjes in het najaar plant, heeft u er vanaf dat moment en nog de hele winter plezier van. Als het vriest, liggen de plantjes plat. Het ziet er dan misschien uit of ze kapot zijn, maar dit is schijn. Zodra de temperatuur weer boven nul komt richten ze zich weer op. Als de nachtvorst uitblijft beginnen ze zo weer te bloeien.

Tip: Zet de viooltjes op een plaats waar u ze vanuit huis ook kunt zien. Omdat u in de herfst en winter waarschijnlijk wat minder buiten zit, heeft u er zo het meeste plezier van.

Als u uw viooltjes goed verzorgt, kunt u maandenlang plezier van deze plantjes hebben. De enige voorwaarde is dat ze niet te droog staan en dat de uitgebloeide zaadknoppen er regelmatig even uitgehaald worden. Doet u dat niet dan is de kans groot dat het plantje ophoudt met bloeien. Een plant bloeit namelijk om zaad uit te zetten en zich zo voort te planten. Krijgt de plant niet de mogelijkheid om zaad uit te zetten dan blijft hij langer bloeien.

In de winter kan het soms lang droog zijn. Daarom is het verstandig om ze wat water te geven als de temperatuur boven nul is. In smalle plantenbakken hebben de viooltjes meer kans om te bevriezen. Kiest u voor grote ronde of vierkante bakken, dan is dat risico veel kleiner. Als u de plantenbakken dicht tegen een muur of schutting aan zet, zijn ze beter beschermd tegen de kou. In de volle grond kunnen viooltjes vaak goed tegen kou.

In het voorjaar staan de viooltjes al uitbundig in bloei. Zomerbloeiers kunnen vanaf half mei geplant worden, viooltjes bloeien al ruim voor die tijd.

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.