Wat weet u van onderhoud van de vijver in de winter? Voor de vijver is dit vooral een rustperiode. Wel is het mogelijk dat uw vijver, planten en waterdieren door vorst schade oplopen. Daarom is het belangrijk om de volgende maatregelen te nemen.

Let op met uitzettend ijs

Bij beton en metselwerk kan uitzettend ijs schade toebrengen aan de constructie, vooral bij een verhoogde vijverbak. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kunt u wat water uit de vijver pompen, bijvoorbeeld met een dompelpomp. Laat minstens 50 centimeter water staan zodat dieren en planten niet bevriezen.

Zorg voor genoeg zuurstof in het water

Dit is belangrijk voor de planten en dieren in de vijver. Bossen riet of een ijsvrijhouder van piepschuim houden het water in beweging waardoor het minder snel bevriest.

U kunt ook een wak vrijhouden met een pompje of fonteintje. Als het echt koud is, kunt u deze dag en nacht aan laten staan. Let op dat het pompje niet te dicht op de bodem zit, anders wordt het bodemleven daardoor verstoord.

Ook vijverplanten hebben winteronderhoud

Veel vijverplanten zijn niet winterhard, waaronder waterlelies. De bakken van deze planten kunt u in de winter iets dieper in de vijver zetten. Zet ze in het voorjaar weer terug op de juiste plek.

Meer exotische drijvende planten zoals waterhyacinten kunt u het beste binnen in een schaal met water laten overwinteren.

Heeft u vragen over uw vijver in de winter? Neem dan contact op of bel gewoon even naar 024-6423837. Wij helpen u ook gewoon aan de telefoon.

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.