U wilt uw rozen snoeien? Maak gebruik van onze jarenlange kennis en ervaring! Er zijn drie momenten in het jaar waarop u uw rozen kunt snoeien: het voorjaar, de zomer en het najaar.

Wanneer kan ik rozen snoeien?

Het belangrijkste moment om rozen te snoeien is de maand maart. Vroeger is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes. Ook kunnen de jonge uitlopers kapot vriezen bij nachtvorst. U kunt alleen rozen snoeien als het overdag niet meer vriest. In het voorjaar snoeien we de rozen flink terug. Dit om een uitbundige groei te stimuleren gedurende het hele seizoen.

rozen snoeien

Het snoeien van de rozen in de zomer is erop gericht om de bloeiperiode zoveel mogelijk te verlengen. Het snoeien van rozen in het najaar is niet perse noodzakelijk maar zorgt dat de rozen er netjes uit blijven zien.

Hoe moet ik rozen snoeien ?

Zorg ervoor dat u goed aangekleed bent als u rozen gaat snoeien. Denk bijvoorbeeld aan gladde kleding zodat de doorns niet aan uw kleding blijven haken en goede tuinhandschoenen. Snoei rozen altijd met een scherpe snoeischaar. Zo worden de snijwonden van de roos mooi glad en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.

Rozen snoeien in het voorjaar

Het snoeien in het voorjaar heeft als doel om te zorgen voor gezonde basistakken van waaruit de plant zich opnieuw kan ontwikkelen. Als eerste moet al het dode hout volledig verwijderd worden. Het komt regelmatig voor dat er wilde scheuten ontstaan van uit het wortelgestel. Deze scheuten groeien snel en kunnen de groei van uw mooie rozen in de weg zitten. Vaak zijn deze scheuten te herkennen aan wat kleiner dofgroen blad. Het is belangrijk deze scheuten als eerste te verwijderen, knip ze zo diep mogelijk weg. Rozen kunnen ook last hebben van kruisend hout. Dit zijn takken die van buiten binnen groeien. De takken moeten naar buiten gericht zijn en mogen niet het hart van de rozenstruik dichtgroeien. Verwijder dus de takken die niet naar buitengericht staan.

roos-snoeien-lepona

Struikrozen snoeien

Grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen kort gesnoeid worden, tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoeit u op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond.

Stamrozen snoeien

Stamrozen mogen teruggesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer tien centimeter boven de stam. Knip één centimeter boven een ‘buitenoog’. Dat is een nog niet uitgelopen bladknop die naar buiten wijst. De tak zal dan mooi naar buiten groeien. Het centrum van een stamroos moet open blijven zodat er lucht en licht bij kan. Alle takken die in het hart zitten en te veel naar binnen groeien kunt u het beste wegknippen. Als de laatste tak is gesnoeid, houd je een stam met een compact bolletje van ongeveer even lange takjes over. Meng na het snoeien door de grond wat compost en mest.

rozen-snoeien-hoe-en-wat

Klimrozen snoeien

Snoei bij de klimroos de zijtakjes op de dikke takken jaarlijks op een lengte van één tot twee centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Als een zijtak is verouderd, is het goed om de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen. Een nieuw geplante klimroos hoeft u de eerste twee à drie jaar nog niet te snoeien. De dikke hoofdtakken groeien pas aan als deze twee tot drie jaar de kans heeft gekregen een goed wortelgestel te vormen.

Rozen snoeien in zomer en najaar

Bij deze snoei gaat het om het wegknippen van de uitgebloeide bloemen. Deze moeten regelmatig verwijderd worden om de aanmaak van nieuwe bloemknoppen te bevorderen. Snoei deze bloemen zover terug tot op het eerste vijftallige blad. In het najaar kunnen de rozen afgeknipt worden tot op kniehoogte. Dit is een goede hoogte om de rozen goed winter in te laten gaan. Rozen zijn vorstgevoelig en mogen niet te kort de winter in gaan. Zorg ervoor dat de plant ver genoeg in de grond zit, vul de grond eventueel aan met wat extra tuinaarde.

Heeft u meer vragen over rozen snoeien? Wij helpen u graag verder! Neem vooral contact met ons op.

Nog meer leuke dingen lezen?