Heeft u uw eerste vlinder van het jaar al gezien? Wij vinden dat altijd een bijzonder moment, hét teken dat de lente echt begonnen is. Wilt u meer vlinders in de tuin? Met deze stappen maakt u uw tuin heel eenvoudig vlindervriendelijk.

Stap 1: Plant nectar-rijke planten

Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Niet alle bloemen bevatten evenveel nectar. Plant daarom voor een vlindervriendelijke tuin een aantal goede
lavendel vlinders in de tuinnectarplanten, zoals Winterhei (bloeitijd maart), Sneeuwbal (bloeitijd april), Lavendel (bloeitijd juni – juli) en natuurlijk de Vlinderstruik (bloeitijd juli – augustus). En wist u dat de bloemen van de klimop in het najaar voor goede nectar zorgen?

Stap 2: Zorg voor voedsel voor de rupsen

Rupsen zijn onmisbaar in een vlindervriendelijke tuin. Ze zijn alleen heel erg kieskeurig en lusten maar enkele soorten planten, de waardplanten. Voorbeelden van waardplanten zijn de Oost-Indische kers en andere kruisbloemigen, klaver, klimop, brandnetel en kaasjeskruid. Een uitgebreide lijst van waardplanten vindt u hier.

Stap 3: Plant planten voor vlinders op een zonnige plek

Vlinders hebben warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen. Ze zoeken daarom de zonnigste plekjes in de tuin op. Plant nectar-rijke planten daarom in de zon. En zorg voor zonnige plekjes uit de wind, waar de vlinders lekker kunnen opwarmen.

vlinders tuinStap 4: Zorg voor afwisseling

Vlinders houden van afwisseling en variatie. Ze oriënteren zich met hulp van de planten in een tuin, zoals wij bijvoorbeeld gebouwen herkennen. Zorg daarom in uw tuin voor afwisseling in hoogte van planten, zodat vlinders er hun weg kunnen vinden.

Stap 5: Ruim niet te goed op 😉

Als hoveniers kunnen we opruimen en de tuin onderhouden natuurlijk niet laten, maar vlinders vinden het helemaal niet erg als u uitgebloeide bloemen en planten wat langer laat staan. Tussen de planten vinden zij namelijk beschutting tegen regen en kou.

Bron: Vlinderstichting

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.