Mooie struiken en bomen planten in uw tuin? Alle struiken, heesters, vaste planten en bomen hebben unieke eigenschappen en een eigen gebruiksaanwijzing voor het planten.

Struiken en bomen planten

Een plant in een container of plastic pot is het hele jaar door te planten. Let er wel op dat u de planten niet te snel dieper zet dan de container. Dit is namelijk zeer ongunstig voor het groeiproces van bomen, heesters en vele soorten vaste planten. Vooral bij beuken is dit erg belangrijk. Voor rozen kunt u een uitzondering maken, deze kunnen in de regel dieper geplant worden.

Als u bomen of struiken wilt verplanten naar een andere plaats in uw tuin is deze tijd ook erg geschikt. Snoei daarbij de bomen of struiken terug zodat ze makkelijker kunnen wortelen.

Voorzichtig met de wortels

Bij het inplanten van bomen, heesters en vaste planten met losse wortel moet er altijd goed opgelet worden dat er voldoende haarwortels aanwezig zijn. Via de haarwortels neemt de plant alle voedingsstoffen op. Ze zijn de motor van de plant en moeten zo min mogelijk beschadigd raken. Vervoer ze bijvoorbeeld niet op een open aanhanger, hier drogen de haarwortels snel van uit.

Kies de juiste grond

Gebruik voor het aanplanten van bomen en struiken een goed mengsel grond. Daar kan per boom of struik veel verschil in zitten. Zuurminnende planten doen het bijvoorbeeld beter op tuinturf, terwijl voor sommige planten een potgrondmengsel beter is. Wij helpen u graag met zoeken naar de geschikte grondsoort.

Verbeter de bodem

Voeg altijd een bodemactivator toe. Dit zorgt voor een betere en gezondere groei, de planten slaan beter aan en blijven sterker en gezonder. Ze zijn zo minder ziektegevoelig voor de toekomst.

En hoe zeer u ook uw best doet, de natuur blijft natuurlijk altijd de baas. Soms slaat een plant gewoon niet goed aan op de plek die u in uw hoofd heeft. Wij kunnen u altijd helpen met zoeken naar alternatieven.

Wilt u advies over struiken en bomen planten? Kom dan eens langs in ons tuincentrum voor advies of neem contact op.

2 Comments

 1. lies schreef:

  Heeft u fruitbomen?

  Groet van lies

  • Lepona Tuinarrangeurs schreef:

   Beste Lies,

   Wij hebben inderdaad diverse fruitbomen. Kom gerust eens langs om te kijken of voor advies.

   Met vriendelijke groet,

   Henny van Lent

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.