(Buxus)rups niet verspreiden maar bestrijden. We geven wij dagelijks voorlichting en hulp om de Buxusrups tegen te gaan. Maar we zien jammer genoeg dat mensen het soms (te) lang aankijken. Langzaam zien we hoe een rups ons groen vernietigd. Blijven we volhouden dat onze planten niets hebben? Of dat er niets aan te doen is? Planten waar we jaren aan gewerkt hebben, zien we verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Is dit wel nodig?

Nee, absoluut niet. We moeten niet als slachtoffer toekijken terwijl er middelen zijn om dit tegen te gaan. Al horen we overal dat het normaal is om de rups (de natuur) zijn gang laten te laten gaan, word ik toch treurig en boos dat dit zomaar gebeurt.
We zijn zo’n probleem in de natuur op deze schaal niet gewend. En ja gemeenten en overheden hadden ook nu een handje moeten helpen, omdat groen in onze versteende wereld heel belangrijk en schaars aan het worden is. Betere voorlichting om dit tegen te gaan was hier op zijn plaats. We zijn als consument nu eenmaal gewend dat de overheid ons bij de hand neemt als er zich calamiteiten voor doen. Dit is een plantencalamiteit waar we elkaar en de media niet blindelings moeten volgen.

Wat kunnen we dan doen?

Bestrijd dit ongewenste dier (voornamelijk in de buxus) met een product dat de kwekers ook gebruiken. Vraag je hovenier om het toe te passen. Deze hebben veelal de juiste papieren om biologische middelen vakkundig te gebruiken om jouw planten en de gehele natuur te beschermen. Je kunt ook zelf helpen het probleem in te dammen door de volgende mogelijkheden:

 1. Stop met het denken dat je er niets aan kunt doen.
 2. Werk preventief (voorkomen is beter dan genezen).
  Ook voor consumenten zijn er producten die heel goed werken.
 3. Geef een bemesting die de planten sterk houden.
  (dit geldt niet alleen voor de buxus) Bemesting is mogelijk via het blad. Het blad wordt dan harder en sterker en zo ook meer resistent tegen alle plagen en schimmels. Laat je hierover informeren. Voor de buxus kan je Topbuxus met Natural Green gebruiken. Voor overige planten is Natural Green altijd een aanrader, maar er zijn meerdere langwerkende natuurvriendelijke meststoffen verkrijgbaar.
 4. Voer de bestrijding tegen de (buxus)rups vaker uit. Controleer dit regelmatig (producten zijn verkrijgbaar op ons tuincentrum en online). Natuurlijke bestrijding is ook mogelijk! Dit middel stopt rupsenvraat binnen 2 uur. Het is een biologisch product dat preventief en curatief werkt. Het is veilig voor bijen en alle andere insecten. Onze hoveniers kunnen dit toepassen.
 5. Verspreid de larven, eitjes en de rups niet in de hele omgeving
  (Belangrijk! Bestrijd de (buxus)rups voor het rooien van de aangetaste planten. Op deze manier verkom je verspreiden van levende larven door de gehele tuin of op andere plaatsen)
 6. Let op GRATIS bodemproducten (hierin bevinden zich altijd ziektekiemen en larven van insecten). Gebruik gecertificeerde bodemproducten.
 7. Denk niet dat deze rups zich alleen te goed doet aan de buxus.
  Andere planten volgen.

Doe mee met onze campagne: 

Stop de (buxus)rups; deze vernietigt niet alleen jouw tuin! 

Pas behandelmethoden preventief toe bij ziekten en plagen in planten. Vraag om het juiste advies.

Meer advies over de Buxusmot? Lees hier meer.

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.