Nog even en dan is het weer zover: de lente! De Primula past prima bij dat blijde vooruitzicht, want met haar bonte bloemen en stevige blaadjes is deze woonplant het voorjaar in een potje. Kortom: de Primula is de perfecte Woonplant van de maand februari.

De Primula, officieel Primula obconica, is een vaste voorjaarsbloeier en bloeit uitbundig in het roze, rood, wit, paars, lila of blauw. De Primula vulgaris is een speciale variant voor buiten.

Primula: een nieuw begin

De Primula staat symbool voor hoop, groei en voor een nieuw begin. De naam van de plant is afgeleid van het woord primus (eerste), omdat het een van de eerste bloeiers in het voorjaar is. Als de bloemen ouder worden, worden de kleuren steeds donkerder en intenser. Dit kunt u leuk afwisselen met frisse, jonge planten.

Mooi geregeld door Moeder Natuur

Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat bijen ze bestuiven. In hooggelegen gebieden zijn het juist vlinders die de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen.

Verzorging van de Primula

  1. Zet de Primula in het licht, maar niet in direct zonlicht.
  2. De Primula bloeit het beste bij temperaturen van 12 tot 15 °C.
  3. De plant houdt van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast.
  4. In een warme kamer kunt u de woonplant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft haar vochtgehalte lekker op peil.
  5. Haal de dode bloemetjes steeds weg voor een lange bloei.

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.