De belangrijkste plantenziekten
31 mei 2018 
2 min. leestijd

De belangrijkste plantenziekten

Dit is niet het leukste onderwerp waar we over schrijven, maar helaas ontkomen we er niet aan. Het is belangrijk dat we allemaal een beetje (tuin)inzicht krijgen. Plantenziekten ontstaan niet vanzelf. De oorzaak vinden we vaak in:

  • een verkeerde behandeling van de grond
  • onachtzaamheid
  • het weer (hier hebben we geen invloed op)

Sommige ziektes zijn ‘besmettelijk’. Dat wil zeggen als er in de tuin van de buren planten staan die meeldauw hebben, dan ben je er haast zeker van dat het in jouw tuin ook voorkomt. Hetzelfde geldt voor schadelijke insecten, die laten zich door een hek of schutting niet tegenhouden. Zoek je dus een gedegen oplossing, doe dit dan samen. Dat zal altijd effectiever zijn.

Roest

Roest zit in heel veel soorten planten en tast ze echt aan. Je ziet het door gele, rode en/of bruine vlekken op het blad. Als de roestvorming erger wordt zullen eerst de bladeren verwelken, daarna sterft de steel af en tenslotte de gehele plant. Wat kun je doen?

  1. Bladeren met roestvlekken verwijderen
  2. Planten behandelen

Bladvlekkenziekte

De bladvlekkenziekte treedt alleen op bij warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Wat kun je doen?

  1. Aangetaste plantendelen verwijderen
  2. Geef deze planten bij voorkeur een andere plaats in de tuin
  3. Planten behandelen

bladvlekkenziekte-bestrijden

Meeldauw

Bij echte meeldauw komt er een grijze ‘stoflaag’ op het blad, knoppen en stelen van de plant. Dit veroorzaakt een ernstige verzwakking van de plant. Als je niet tijdig ingrijpt zal de plant afsterven. 

Bij valse meeldauw geldt hetzelfde als bij echte meeldauw, maar deze vorm van meeldauw gaat ook in de plant zitten. Valse meeldauw treedt op als de grond uitgedroogd is. Wat kun je doen?

  1. Zieke plantendelen verwijderen
  2. Zorg voor luchtcirculatie door de grond los te houden
  3. Planten behandelen

Veel van deze bladziektes zijn op een natuurlijke manier te verminderen als de groei van de planten wordt geoptimaliseerd. Is een plant toch aangetast, behandel deze dan. Het middel Ortiva werkt effectief tegen dit soort schimmels. Het werkt ook preventief.

Slakken

Naaktslakken bevinden zich vaak op jong groen. Ze leven ‘s nachts en richten veel schade aan. Wat kun je doen?

  1. Gebruik materialen zoals Terra d’or of schelpen onder de planten.
  2. Voer een (biologische) bestrijding uit. Doe dit zuinig en pleksgewijs. 

Luizen

Het meest voorkomende insect in de tuin is de groene en de zwarte luis.

Ze zijn echt schadelijk voor de plant, omdat ze zich voeden met de sappen van bladeren en stelen. De afscheiding die ze achterlaten veroorzaken schimmels. Wat kun je doen?

  1. Zet natuurlijke vijanden in
  2. Voer een (biologische) bestrijding uit 

bladluizen-op-plant

Rupsen

Alle larven van vlinders noemen we rupsen. Ze kunnen in een korte tijd veel schade aanrichten. Wat kun je doen?

  1. Hoopjes eieren die door de vlinder gelegd zijn verwijderen
  2. Weghalen van rupsen
  3. Planten behandelen

Mieren

Mieren trekken veel bladluizen aan. Ze verzamelen zich op plaatsen waar je ze niet wilt hebben: onder potten, in uw huis of in het gazon. Wat kun je doen? Gebruik lokdoosjes of Mierendood. Vergeet het gazon niet.

Gebruik een bestrijding die effectief is om het natuurlijke leven zo min mogelijk te belasten.


Het is niet altijd makkelijk, maar we gaan voor een gezonde tuin.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen