Planten water geven bij warm weer
02 juli 2019 
2 min. leestijd

Planten water geven bij warm weer


Warm weer met tropische temperaturen verraste ons weer afgelopen week, maar hoe reageren we hier op als het om water geven gaat? Als belangrijkste geef ik je mee dat het bewateren van planten bij hoge temperaturen beter in de ochtend kan plaatsvinden dan in de avond. Ik leg het je uit.

Water geven in de morgen

We hebben het allemaal druk en we zijn ‘s morgens veelal niet zo actief als in de avond. Toch is het bij extreem warm weer belangrijk om het watergeven van planten te verplaatsen naar de ochtend. De bodemtemperatuur, maar ook de temperatuur in potten en bakken loopt erg hoog op gedurende de dag. Als je weet dat planten bij temperaturen boven de 25 graden niet groeien, maar aan het ‘overleven’ zijn, dan is het begrijpelijk dat er ook weinig tot geen water wordt opgenomen door de plant.

Voordelen van water geven in de ochtend:

  1. In de nacht daalt de temperatuur, zodat de bodem en de planten wat ‘afgekoeld’ zijn en het water wat in de ochtend gegeven worden optimaal benut kan worden.
  2. Planten gaan droog de nacht in waardoor schimmels minder de kans krijgen om te ontwikkelen.
  3. Doordat de bodem afgekoeld is hoeven de planten niet de klap te verwerken van het koude water op hun warme (voeten) wortels. De met liefde gegeven koude douche.
  4. Zo voorkom je ook ‘wortelrot’, welke planten niet of nauwelijks overleven. Wortelrot ontstaat door een teveel aan water bij planten. Zo komen we dus weer bij het begin: als de temperatuur te hoog is neemt de plant geen water op en ‘verdrink‘ je de plant.

Hoeveel water geven we?

Dit is natuurlijk voor iedere plant anders. Het hangt af van de soort, standplaats en of planten in potten of in de volle grond staan etc. Belangrijk is dat je niet iedere keer een kleine hoe-veelheid water geeft. Dit zet absoluut geen zoden aan de dijk.

  • Sproei dus langer en niet te vaak (als je 15 mm gesproeid hebt is dit voldoende).
  • Zorg dat je beplanting rondom bomen extra water geeft of leg een druppel- of zweetslang, zodat je gericht water kunt geven.
  • Probeer het watergeven tot een minimum te beperken in de tuin. 1x per week goed sproeien (planten worden minder lui, sterker en dus gezonder).
  • Voor de vroege vogels onder ons, douche de planten af en toe als je in de morgen water geeft. Doe dit niet meer als de zon al hoog aan de hemel staat in verband met verbranding.
  • Heb je de plant laten verdrogen, dan helpt het niet meer om veel water te geven in de hoop dat de plant het overleeft.
  • Vergeet je gazon niet. Sproei niet iedere dag, maai niet te kort (3-4 cm) maar geef wel een extra startersbemesting.

Druppelslang gebruik met warm weer

Dit moet je altijd doen voordat je gaat sproeien:

  • Controleer of het nodig is om water te geven. Doe dit op 25-30 cm diepte in de bodem.
  • Controleer je planten in potten en bakken dagelijks bij droog en/of warm weer. Deze drogen namelijk snel uit.

Waar letten we speciaal op?

  • Als je veel water geeft, spoelen er ook meer voedingsstoffen uit. Geef dan wat extra bemesting als het nodig is (wel met mate en gericht, bijvoorbeeld met tabletten).
  • Geef extra Biovin om het wortelgestel gezond te houden.
  • Maai je gazon niet tekort, dan voorkom je verbranding.
  • Gebruik een bodembedekker om uitdroging tegen te gaan zoals Terra d’or (ook goed tegen slakken), boomschors etc.

Water geven: maak het jezelf wat makkelijker door te luisteren naar de natuur en door gebruik te maken van onze kennis.

Als jouw tuin mooi en gezond is genieten wij mee!

Wist je dat onze tuinadviezen in het voor- en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen