Planten herstellen na warme zomer
27 september 2018 
2 min. leestijd

Planten herstellen na warme zomer

Planten vertellen ‘Wij doen ons best’

Het is nu de tijd voor planten om te herstellen. Planten, bomen, struiken en natuurlijk ook het gazon hebben het moeilijk gehad en zien er op veel plaatsen nog verdord of triest uit. Toch zijn er veel planten die nog niet dood zijn, maar gerooid worden omdat we denken dat de plant of boom het niet overleeft. Niets is minder waar, de kans is groot dat juist deze planten het overleven maar nu in hun herstelperiode zitten.

Hoe moeten we dit voorstellen?

Zie het als in de winterperiode: het blad is bruin geworden en valt van struiken en bomen af (iedereen weet dat deze bomen en struiken niet dood, maar in winterrust zijn). De planten die met droogte te kampen hebben gehad doen dit nu ook om zichzelf te beschermen. Ze hebben het blad tijdens de droogte laten vallen, omdat er onvoldoende water ter beschikking was (ze gaan stilstaan wat betreft de groei). Nu het weer groeizaam weer is, gaan de planten volop aan de slag. Op veel plaatsen lijkt het wel weer voorjaar door het jonge blad wat naar voren komt naast het verdorde blad. Dit jonge blad heeft een plant ook nodig, want het is onmogelijk dat planten kaal blijven van augustus tot en met april volgend jaar. Planten hebben blad nodig om te overleven.

plant_na_extreme_droogte

Waarom is september een goede groei- en herstelmaand?

De maand september is een optimale groeimaand. De planten gaan al voorzichtig in hun ruststand, terwijl de wortels zich volop kunnen ontwikkelen. De plant beschikt nog over alle voedingsstoffen in de bodem, er is voldoende vocht

Het gouden seizoen is begonnen.

aanwezig en extreem hoge temperaturen komen niet meer zoveel voor. Deze combinatie is ideaal om te groeien en dat zie je ook als je om je heen kijkt.

Wat is belangrijk om nu te doen?

Natuurlijk aanplanten 🙂 Groen moet je Doen, dat is zeker, maar het is ook belangrijk dat de planten die het nu moeilijk hebben voldoende kunnen herstellen voor ze de winter in gaan. Dit doe je niet door extra te voeden, want planten en bomen nemen nu niets meer op omdat ze langzaam in ruststand komen. Wel is het erg belangrijk om nu wortel- en bodemactivators en -stimulators toe te voegen (Biovin en Terra Fertiel).Verwijder eerst het onkruid bij planten en zo nodig snoei je de struiken een stukje terug (niet radicaal terugsnoeien). Zorg dat je (zeker bij bladhoudende planten) niet alles wegsnoeit, want zoals al vaker gezegd zijn de bladeren toch de zgn. longen van de plant. Controleer zeker planten die het moeilijk hebben op eventuele ziektes en behandel deze nu nog.

Het gazon, wat kunnen we daar aan doen?

Het gazon kan in deze groeiperiode nog wel wat gebruiken en in sommige gevallen moet je er nog echt wat aan doen. Als eerste maaien (niet te kort circa 4,5 cm). Als je in het voorjaar niet geverticuteerd hebt is het raadzaam omdat nu nog te doen. Verder kun je kale plekken inzaaien (je kunt natuurlijk ook graszoden gebruiken voor kale plekken) Controleer de pH van de grond, deze moet tussen de 5,5 en 6,5 zijn. Indien dit lager is geef je OpMaat kalk (zorg dat je niet teveel kalk geeft, dat is namelijk slecht voor het gazon). Bemest het gazon nog één keer met een langzaamwerkende meststof zoals de Pré-winter. Dit zorgt voor een groen gazon de hele winter door.

Verder is de grond op veel plekken nog erg droog, controleer dit op minimaal 40 cm diepte. Het gazon en planten welke ondiep wortelen krijgen genoeg water van iedereen, maar het duurt even voordat het water bij de onderste wortels van bomen en bijvoorbeeld hagen is. Hierdoor staan deze planten vaak te droog. Houd dit in de gaten.

Genoeg te doen in de tuin.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen