Winterharde planten kunnen zichzelf beschermen als het gaat vriezen, maar er zijn ook een heleboel vaste planten in de tuin die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

De meeste planten die niet winterhard zijn laten hun bladeren vallen, zo kunnen die in ieder geval niet bevriezen. Alles wat boven de grond zit en ook de wortels kunnen bevriezen, verdrogen en afsterven. Of ze raken zo beschadigd dat ze in het voorjaar niet meer uitlopen. Ook wintergroene planten en planten in potten hebben het vaak moeilijk in de kou en wind.

Uw planten beschermen tegen de kou

Om schade te voorkomen kunt u uw planten beschermen tegen de kou, bijvoorbeeld door isolerend materiaal te gebruiken. U kunt onder andere denken aan afgevallen blad, coniferentakken, vliesdoek, rietmatten en noppenfolie. Materiaal dat geen lucht door laat kunt u het beste weghalen zodra de ergste kou voorbij is. Materiaal dat wel ademt mag blijven zitten tot de planten weer gaan uitlopen.

Planten in potten beschermen

Planten in een pot kunt u beschermen door er noppenfolie of vliesdoek omheen te wikkelen, of door ze in een mand gevuld met stro te zetten en de grond af te dekken.

Wilt u meer weten?

Lees hier meer over uw tuin winterklaar maken en tuinonderhoud in november.

2 Comments

 1. raats schreef:

  ik heb in de tuin een bodembedekker (weet niet hoe dat heet) maar wanneer ik er iets bij plant zo als clematis,stamroos,tomaat (deze laatste ook in de buurt in een pot) groeit niet meer of sterft binnen de korstste tijd helemaal af.
  kunt u mij vertellen of dat kan, of moet ik u een stukje van de bodembedekker opsturen zodat u kunt zien wat dat is en mij dan kan vertellen wat ik hiermee aan moet.
  bij voorbaat alvast hartelijk dank.

  • Lepona Tuinarrangeurs schreef:

   Dag,

   Ik heb u een e-mail gestuurd met de mogelijke oorzaak en oplossing van het probleem.
   Voor meer advies bent u natuurlijk van harte welkom op ons tuincentrum.

   Met vriendelijke groet,
   Henny

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.