Hoe kan ik onkruid bestrijden?
15 mei 2018 
2 min. leestijd

Hoe kan ik onkruid bestrijden?

Heel wat tuinliefhebbers onder ons gaan op zoek naar goedkope en milieuvriendelijke alternatieven voor pesticide en komen zo terecht bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Maar het inzetten van deze middelen tegen bijvoorbeeld onkruid, is lang niet altijd een goed idee. Het is schadelijk voor de natuur. Wil je je tuin graag zoveel mogelijk natuurlijk onderhouden, dan is borstelen, vegen, harken, heet water of een onkruidverbrander gebruiken het betere alternatief.

Waarom geen azijn?

Alle herbiciden (onkruidverdelgers) op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor ons waterorganisme. Dit is ook de reden waarom je het niet mag gebruiken in de buurt van putjes, waterlopen en riolen. Daarnaast is azijn ook schadelijk voor bijen. We kunnen bijen en/of andere bestuivende insecten beschermen door deze producten niet te gebruiken in de buurt van bloeiende planten. In de praktijk is het vaak erg moeilijk om producten op basis van azijnzuur (en ook azijn/schoonmaakzijn) in te zetten tegen onkruid zonder alle ongewenste neveneffecten. Bovendien overleeft goed ontwikkelt eenjarig of meerderjarig onkruid heel vlot na ÉÉN behandeling met azijn. Je zult het regelmatig moeten toepassen om onkruid weg te krijgen. 

Waarom geen zout?

Als je zout (natrium) gebruikt dan krijg je een verzilting van de bodem (de structuur van de grond wordt slecht), maar ook het opnemen van andere stoffen die een plant nodig heeft zoals Calcium, Kalium en Magnesium wordt hierdoor verslechterd met als gevolg een gebrek aan belangrijke bouwstoffen die een plant nodig heeft om gezond te blijven en te overleven.

Dit is dan ook een belangrijke reden om te weten wat je doet, wat voor grond je hebt, welke grond je gebruikt of met welke grond je een tuin aanvult. Hoge zoutconcentraties bevinden zich namelijk niet alleen in de vorm van gewoon keukenzout of strooizout, maar ook in bepaalde aanvulgronden, compost of meststoffen. Houd daar rekening mee.

Heeft je bodem een hoge zoutconcentratie? Pas daar dan je beplanting op aan. Enkele zoutminnende planten zijn Ceanothus, Escallonia en Potentilla. Zoutminnende bomen zijn o.a. Gleditsia, Liquidambar en Nyssa.

Gebruik je te zout gietwater, dan zullen planten gaan verwelken of een verbranding op het blad laten zien.

Waarom geen bleekmiddel?

Dit is een zeer giftig product voor het leven in water en bodem.

Waarom geen wasmiddel?

Het gebruik van wasmiddel hoor ik vaak. Dit gebruiken veel mensen voor het verwijderen van mos op het terras. In wasmiddel zit de stof LAS, wat schadelijk is voor het gehele milieu.

Wat is dan het beste alternatief?

  • Minder bestrating of terras én extra beplanting
  • Gebruik planten op plaatsen waar veel onkruid groeit. Ceratostigma (blauw bloeiend tot in de late herfst), Phlox subulata (in vele kleuren) of geranium Rozanne. Allemaal soorten die uw tuin mooier maken en er voor zorgen dat je meer tijd over houdt en minder mindelen nodig hebt voor het verwijderen van alle soorten onkruid.
  • Borstel of hark regelmatig
  • Verwijder onkruid/mos tijdig met een hark, een schoffel of onkruidbrander   

Natuurlijk zijn er nog meer alternatieven en soms kan het gebruik van belastende producten niet anders, maar vraag eerst even wat je het beste kunt doen voordat je aan de slag gaat.

Kom voor advies naar ons Tuincentrum, zodat je inzicht krijgt en voorbereid wordt op het nieuwe tuinieren.

Ja… Natuurlijk tuinieren vraagt ook om aandacht!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen