Hoe je zelf gras legt in 7 stappen
16 juli 2018 
2 min. leestijd

Hoe je zelf gras legt in 7 stappen

Graszoden leggen en verzorgen

Ga je een nieuw gazon aanleggen in de tuin? Voer dan de perfecte bodembehandeling (stappenplan) uit voor nieuwe grasmatten, zodat het een gezonde en goede start krijgt.

Stappenplan graszoden leggen

  1. Bij het aanleggen van nieuwe graszoden is het raadzaam om Turf Saver onder de grasmat te gebruiken en door de bovenste 15 centimeter van de bodem te werken. 500 gram Turf Saver per 20 vierkante meter in combinatie met 2 kilo Biovin per 20 vierkante meter. De Turf Saver moet bij de wortels komen. Als je geen Turf Saver gebruikt is het product Terra Fertiel ook een goede bodemverbeteraar voor het leggen van graszoden. Ook deze werk je door de eerste 15 centimeter van de bodem (2,5 kg per 50 vierkante meter in combinatie met Biovin).
  2. Nadat je Turf Saver/Terra Fertiel gestrooid hebt, kun je de grond aanrollen en egaliseren.
  3. De graszoden kunnen gelegd worden.
  4. Beregen de graszoden.
  5. Pas de eerste bemesting toe: Scotts Startersbemesting of OPF Granulaat (organische bemesting). Weet wat je kiest. Een organische meststof of een langwerkende meststof.
    TIP! Gebruik hierna alleen organische meststoffen, anders wordt het biologische bodemleven verstoord.
  6. 4 weken na het gebruik van de eerste bemesting, bemest je voor de tweede keer met Scotts Allround Gazonbemesting. De werking hiervan is ongeveer 4 maanden, afhankelijk van de watergift.
  7. In september geef je de derde bemesting: Pré-Winter bemesting in combinatie met Biovin.

Groeipunten gazon

Maai je gazon niet te kort, houd een hoogte aan van ongeveer 4 centimeter. De bovenste puntjes van het gras zijn de groeipunten. Als het gazon steeds te kort gemaaid wordt, gaat de groei eruit. Dat resulteert in meer onkruid en mosvorming.

Heb je alle stappen uitgevoerd? Houd dan het 6-stappenplan van het gazon aan:


Geen vaststaand recept

Het is belangrijk om te weten dat er geen vaststaand recept is dat geldt voor ieder gazon. Let goed op je gazon, want er kunnen jaarlijks aanpassingen nodig zijn. Dit is afhankelijk van het weer en de groei. Het gazon blijft tenslotte een product van de natuur.

Gazon in de schaduw?

Gebruik de meststof Shade Special voor gazon wat in de schaduw ligt.

Wist je dat?

  • OPF Granulaat is een plantaardige granulaat meststof waarbij de stikstof in de eerste vier weken langzaam vrij komt.
  • Biovin is een organische wortelactivator. De basis voor elke gezonde plant.
  • Terra Fertiel is een organisch bodemverbeterend middel en wordt gebruikt als aanvulling bij Biovin.

Voordelen Turf Saver

  • Bevordert de groei van opnamewortels
  • Voorkomt aftakeling van het wortelgestel
  • Helpt bij het herstel van wortelschade (zoden)
  • Voorkomt uitdrogen van zoden ten gevolge van hitte en droogte stress
  • Helpt de wortels gezond te blijven en verhoogt weerstand tegen bodemziekten

Bestaand gazon verbeteren?

Heb je al gazon in je tuin, maar verkeert deze in slechte staat? Gebruik dan ook Turf Saver. Prik gaten in het gazon. Meng de Turf Saver (1 kilo per 40 vierkante meter) met een zandmengsel om het product makkelijker te kunnen verspreiden. Verspreid dit vervolgens over het gazon en veeg het in de prikgaten, zodat de Turf Saver bij de wortels kan komen. Hierna gebruik je Biovin, Terra Fertiel en OPF Granulaat. Je hoeft dan geen andere meststoffen meer toe te passen. In de herfst wordt de balans opgemaakt.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen