Deze maand staat de tulp in de spotlight! Hollandser kan het haast niet zou u denken, maar niets is minder waar.

Het verhaal achter de tulp

De tulp is eigenlijk oer-Iraans, oer-Afghaans en oer-Kazachstaans. Nomaden namen de kleurrijke bloem mee naar Turkije, waar stoere sultans een tulp op hun tulband gingen dragen. De bloem kreeg zo zijn naam: ‘tulipan’ betekent namelijk tulband.

De symboliek

Als men in de zestiende eeuw een tulp gaf werd dat gezien als rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand bos-tulpen-leponaaan in Amsterdam.
Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Als men tulpen geeft, gaat dat soms gepaard met een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zegt de gever: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Zeg nou eerlijk… iedereen wordt toch blij van een gekleurde bos tulpen op tafel?

De tulp

De tulp is bekend als snijbloem, maar uiteraard ook als bloembol. Indien u de tulpenbol tussen half september en half december in de tuin geplant hebt, zullen ze in het voorjaar prachtig in bloei komen te staan.

Meer informatie over het planten van bloembollen leest u hier.

2 Comments

 1. Sanne schreef:

  Leuk om te lezen waar de tulp vandaan komt. Ik heb mijn tulpen ook weer in de tuin gezet. Ik heb ze rond ons nieuwe loungeset geplaatst. Zo zit ik van het voorjaar in een prachtige tulpentuin met mijn kopje thee. Ik kan niet wachten tot het weer voorjaar is.

 2. Lepona Tuinarrangeurs schreef:

  Beste,

  Hartelijk dank voor uw reactie. We hebben het aangepast in de tekst.

  Met vriendelijke groet,

  Lepona

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.