Regelmatig vragen mensen ons van alles over het snoeien van fruitbomen: ‘Hoe snoei ik mijn fruitboom? Wanneer mag ik deze snoeien? Wat moet ik snoeien?’ Het snoeien van fruitbomen heeft aandacht en kennis nodig voor het behoud van een gezonde boom en een goede oogst. Daarom vertellen wij u er graag meer over.

1. Waarom een fruitboom snoeien?

Een fruitboom wordt gesnoeid om een boom open te houden. Hierdoor komt er meer licht in de boom, wat de vruchtzetting stimuleert. Het zorgt ook voor meer luchtstroom in de boom wat vele ziektes helpt voorkomen (schimmels en bacteriën).

2. Fruitbomen snoeien in de winter?

In de winter snoeit u de appel- en perenbomen. De zogenaamde steenvruchten (pruim, kers, perzik etc.) snoeit u direct na de oogst. Als u steenvruchten snoeit in de winterperiode dan veroorzaakt het stress bij de boom. In de winter kunt u tot -10 graden celcius probleemloos snoeien. Is het kouder dan kunt u het beste wachten met snoeien in verband met het invriezen van de takken.

3. Hoe zie je of een fruitboom gesnoeid moet worden?

De groei van de boom en de vruchtzetting moet in verhouding zijn. Als u ziet dat de boom erg dicht begint te worden, zodat er weinig licht op alle takken valt dan zult u ook merken dat de boom minder en kleinere vruchten gaat dragen. De boom heeft veel takken zonder grote vruchtknoppen waar anders vruchten uit zouden groeien.

4. Welk gereedschap is nodig?

Een goede en scherpe snoeischaar voor de dunne takken en een zaagje voor de dikke takken.

zaag-fruitboom-snoeien-lepona

5. Hoe snoeit u een fruitboom?

Als eerste verwijdert u de dikke takken van de boom. Laat 5-10 cm van de tak zitten, zogenaamde kapstokken. Uit deze kapstokken vormen zich makkelijk nieuwe takken die weer geleid kunnen worden. Aan deze takken kunnen weer vruchten komen. Hiermee verjongt u de boom. Er ontstaat jong hout en dat geeft meer vruchten. Na het verwijderen van de dikke takken haalt u de onnodige dunne takken weg.

kapstok_fruitboom_snoeien_lepona

6. Verkeerd gesnoeid… Hoe krijgt u toch weer een gezonde vruchtbare boom?

Bekijk de boom goed. Breng de balans tussen groei en vruchtdracht terug in de boom. Te harde groei van de boom (komt vaak voor na een verkeerde rigoreuze snoei) geeft minder vruchten. Geleid de vrachttakken die er nog, of weer, aan zitten, want dit bevorderd de vruchtzetting voor het volgende jaar.

Het snoeien van fruitbomen is een vak en gaat vaak mis. Dus twijfelt u…? Schakel een professional in voor het behoud van uw fruitboom. De bomen worden door het snoeien voller en steviger en ook de kwaliteit van het fruit verbetert. Neem gerust contact op met onze boomspecialisten.

Met weten over appelbomen? 

Heeft u een appelboom zonder appels? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziekte, vorst en overbemesting. Wij vertellen u de meest voorkomende oorzaken.

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.