Hoe bescherm ik mijn planten in de winter?
11 december 2018 
2 min. leestijd

Hoe bescherm ik mijn planten in de winter?

Tussen de kerstbomen en kerststukken door willen we graag de naderende winter onder de aandacht brengen. De natuur is verraderlijk, daarom is het belangrijk dat je de planten de winter door helpt.

  • Bladverliezende planten zijn in rust, dus daar is niet veel verzorging voor nodig.
  • Groenblijvende planten rusten niet, let daar extra goed op (het uitdrogen tijdens vorstperiodes kan voor veel schade zorgen).
  • Het gazon groeit nu niet meer. Zorg dat je het voor de winter nog een keer gemaaid hebt (niet te kort). Nu de temperatuur het toelaat, is het aan te raden om nog een Pré-winter bemesting te geven (loop tijdens de wintermaanden niet teveel op het gazon).
  • Kijk eens goed in je tuin. Zie je gescheurde takken aan bomen, hagen of heesters, haal deze dan zorgvuldig weg (valt er sneeuw dan scheuren takken verder in en dat zorgt voor veel schade).
  • Snoei je haag als het nodig is.
  • Bind takken van bomen en heesters op daar waar nodig is.
  • Borders moet je nog voorzien van de basis-behoefte (vraag wat voor jouw tuin belangrijk is).
  • Bescherm jonge aanplant of vorstgevoelige planten extra.

Vorstgevoelige planten

Bij vorstgevoelige planten is de combinatie van een lage temperatuur en een vochtige grond vaak funest. Deze planten kunnen namelijk wel tegen een aantal graden vorst, maar door het vocht in de grond dat bij de wortels komt sterven ze meestal toch af. Bij strenge vorst zorgen ook de lage temperaturen voor schade. Deze planten hebben dus extra bescherming nodig (palmen, pampasgras, olijfbomen, agapanthus…). Dek ze af met een vliesdoek, jute of gebruik zoals bij de agapanthus of pioenrozen dennentakken, blad of compost.

Winterharde planten

Winterharde planten beschermen zichzelf tegen het winterweer. Ze doen dit door boven de grond af te sterven of door hun blad te laten vallen (door het laten vallen van het blad verdampt er minder vocht). Er zijn winterharde planten die wel goed tegen vorst kunnen, maar die bij een langdurige vorstperiode soms wel extra hulp nodig hebben (hibiscus, buddleia, kniphofia…). Dek deze planten bij de voet af als het echt winter wordt.

Groenblijvende planten

Deze planten hebben meer brandstof nodig. Ze gaan niet in rust. Bladhoudende planten blijven namelijk in de winter verdampen. Bij vorst kunnen ze dit tekort aan vocht niet aanvullen door vocht uit de grond te halen. Een langdurige combinatie van vorst en zon kan dan leiden tot verdroging (laat een groenblijvende plant niet te droog staan voordat er een vorstperiode komt). Extra tip: geef nooit water als de grond (wortels van de plant) nog bevroren is!

Planten beschermen tegen vorst: zo doe je dat!

Er zijn veel manieren om planten, die het nodig hebben, te beschermen tegen vorst. Je kunt ze indelen in drie groepen: 

  • Isoleren: dit doe je door de planten af te dekken met een mulchlaag (bladeren, compost, cacaodoppen, houtsnippers).
  • Inpakken: hiervoor kun je vliesdoek gebruiken, inpakhoezen maar ook jute is prima om planten tijdelijk een winterjas te geven (we doen dit om de hele plant of we pakken met name de stam in. Bij palmen is het belangrijk dat de punten van het blad geen vorstschade krijgen).
  • Verhuizen: laat mediterrane planten overwinteren in een schuurtje, op zolder of op plaatsen die daarvoor zijn ingericht (zorg voor daglicht en geef niet te veel water).

Gezonde planten komen altijd beter en gemakkelijker de winter door, dus bescherm planten die tijdens de warme zomer veel geleden hebben extra tegen de strenge vorst!

Plantenbescherming (vliesdoek, noppenfolie en beschermhoezen) tegen vorst en kou zijn verkrijgbaar bij ons op het tuincentrum, maar ook via onze webshop. Eenvoudig besteld en thuisgestuurd.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen