Hagen planten, volg ons 9-stappenplan
24 november 2014 
1 min. leestijd

Hagen planten, volg ons 9-stappenplan

Je wilt hagen planten in je tuin? Bladverliezende hagen kunnen van oktober tot en met maart geplant worden, als het blad van de takken is. Hagen zijn er in alle soorten en maten en hebben diverse voordelen voor de tuin.

Ze bieden privacy, werken als windbreker, bakenen een tuindeel af of zijn een element in het ontwerp van de tuin. En vergeet de vogels niet, die zijn ook erg blij met een haag als natuurlijke beschutting.

Advies over de juiste haag

De meeste hagen zijn groen. Wil je iets opvallends? Kies dan voor een haag met een bijzondere bladkleur, bloemen of bessen. Voor een wintergroene haag kiest u bijvoorbeeld voor haagconiferen. Wij helpen u graag met het kiezen van de juiste haagplanten. In ons tuincentrum laten wij je de mooiste mogelijkheden zien.

Zelf hagen planten

Met het volgende stappenplan om zelf hagen te planten kan er niets mis gaan. Plant niet als het vriest of de grond te nat is, en blijf uw haag de komende jaren goed water geven als het droog is.

  1. Bepaal waar de haag moet komen. Als dit niet langs een hek of erfgrens is, kun je een draadje spannen om de haag mooi recht te houden.
  2. Zorg dat de wortels van de haagplanten vochtig blijven, zet ze bijvoorbeeld in een kuip met wat water. Beukenplanten moeten droog blijven.
  3. Graaf een geul van ongeveer 50 centimeter breed en verwijder eventueel onkruid.
  4. Verrijk de uitgegraven grond met compost, bodemverbeteraars of speciale grond voor hagen planten. Vooral bij een beukenhaag is dit belangrijk.
  5. Leg de haagplanten langs de geul op de plek waar ze geplant moeten worden.
  6. Zet de planten op de juiste diepte in de geul. Hou hierbij dezelfde diepte aan zoals ze in ons tuincentrum hebben gestaan en hou er rekening mee dat de grond nog wat inzakt.
  7. Heeft je haagplant een gaaskluit? Haal dan nu het gaas of de jute voorzichtig weg.
  8. Doe de uitgegraven en verrijkte aarde weer terug in de geul en druk deze stevig aan.
  9. Vergeet niet om de haagplanten flink water te geven als de grond droog is.

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over hagen planten? Neem dan gewoon contact met ons op of kom langs in ons tuincentrum. We helpen je graag.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen