Coniferen, schade door droogte

Alle conifeerachtigen zijn sterke planten die over het algemeen erg goed kunnen omgaan met droge- en/of natte periodes. Dit voorjaar was het weer erg extreem. Lange droge periodes en half mei extreme regenval. Er gebeurt veel met onze coniferen in een extreem droge periode.

Overal zien we taksterfte ontstaan, dit gaat van kwaad tot erger. Om een sterke terugval in de kwaliteit van de coniferen te voorkomen moeten we nu extra maatregelen nemen.

Maatregelen taksterfte door droogte

1. Watergeven

droogteschade-coniferenGeef de planten voldoende water, bij voorkeur onder bij de wortel. Zo voorkom je schimmelvorming in de planten. Geef de planten dat extra wat ze nodig hebben om gezond te worden of te blijven.

2. Voedingstoffen

De bodemtemperatuur is hoog, vandaar dat de plant de juiste voedingstoffen goed opneemt. Om de groei in alle coniferen te houden, maar ook om de planten te laten herstellen van de droogte- of snoeischade, is het raadzaam om de planten wat extra te geven zoals Biovin in combinatie met OPF Granulaat. Hier overheen strooi je een dun laagje compost. Bij voorkeur geen GFT compost in verband met kiemende schimmels en andere ziekten.

3. Gleuf graven

Maak een kleine gleuf langs of om de planten en voeg hier de wortel/bodemactivators aan toe met de bemesting, zoals hierboven beschreven. Geef daarna goed water.

Zijn Coniferen van binnenuit bruin aan het worden?
Voeg dan ook extra bitterzout toe! (Mg Magnesium)

Ter genezing : 150 gr/m2 oplossen in 10 liter water
1: Meet de juiste hoeveelheid af
2: Los dit goed op in een gieter
3: Giet het op de grond bij de plant

Ter voorkoming: 20 gr/m2
1:Meet de juiste hoeveelheid af
2:Strooi het gelijkmatig rond de plant of langs de haag
3:Werk het licht door de bovenste laag
4: Geef voldoende water voor directe werking

Voor meer tips volg ons op Facebook of kijk op www.lepona.nl

Natuurlijk kan je ons ook bellen of langs komen op ons tuincentrum.

2 Comments

  1. RG schreef:

    Een aantal rododenderons zijn door d droogte bruin geworden. Wat kan ik het beste doen: afwachten of terugsnoeien?

    • Lepona Tuinarrangeurs schreef:

      Goedendag. Planten hebben vaak even de tijd nodig om te herstellen, vandaar dat het voor nu beter is om af te wachten tot half september. Zijn ze half september nog helemaal bruin, dan zijn ze helaas verdroogd. Ziet u half september nog leven in de planten, dan kunt u het beste Biovin en Tuinturf aanbrengen rondom de planten. Succes! Groeten, Henny van Lent (TuinTeacher)

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.