De Buxusmot is helaas weer actief. Gedurende het voorjaar lieten de rupsen al van zich horen, maar jammer genoeg is de tweede invasie alweer gesignaleerd. De oprukkende buxusmot maakt weer veel buxus slachtoffers, dus het is verstandig om tijdig in te grijpen om schade te beperken.

Behandeling Buxusmot

De eerste mini rupsen hebben we in het voorjaar alweer waargenomen, maar inmiddels hoog zomer is de tweede invasie alweer gesignaleerd. Ze zijn vrolijk aan het genieten met de Buxus als lekkernij. Controleer je planten en pas de behandeling toe. Bestrijding in een vroeg stadium is het beste.

Hoe herken ik Buxusmot?

buxusmot-jonge-larven-lepona-tuincentrumDe vlinders verschijnen april/mei, maar inmiddels ook tijdens deze zomer en zijn wit met een bruine rand. Ze leven 8 dagen. De jonge rupsen zijn gelig en de volgroeide rupsen zijn felgroen. De rupsen richten in korte tijd veel vraatschade aan. Dit is onder andere te herkennen aan dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’. Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk om NU ACTIE te ondernemen.

 

Hoe bestrijd ik Buxusmot?buxusmot-blad-lepona

Om Buxusmot te bestrijden kan je twee middelen gebruiken. Behandel met XenTari. Dit middel stopt rupsenvraat binnen 2 uur. Het is een biologisch product dat preventief en curatief werkt. Het is veilig voor bijen en alle andere insecten. Onze gediplomeerde hoveniers met benodigde licenties mogen dit middel ook toedienen op jouw Buxusplanten. Neem contact op voor meer informatie. Het is ook mogelijk om een breedwerkende systematische insecticide te gebruiken, waarbij het product 3 weken in de sapstroom blijft. Gedurende deze periode verschijnen geen nieuwe rupsen in de sapstroom. Vroege bestrijding voorkomt veel problemen, maar blijf controleren.

Hoe houd ik mijn Buxus gezond?

De Buxusmot komt voornamelijk op ongezonde buxus. Houd je buxus dus gezond en behandel de buxusmot tijdig. Daarna gaan we op weg naar ‘De Gezonde Buxus’ met een combinatie van Natural Green Bladverzorging met Topbuxus.

Kijk in onze webshop of hier voor de juiste producten of kom voor extra persoonlijke informatie naar ons Tuincentrum.

Meer weten?

Op de hoogte blijven van tuintips? Volg ons via Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.