Bomen en struiken snoeien is een breed begrip. Iedere plant of boom vraagt zijn eigen specifieke snoei. Dit heeft onder andere te maken met vorm, kleur van het blad, bloemen of bessen en natuurlijk de tijd van het jaar. Al deze factoren zijn belangrijk voor hoe, waarom en wanneer u kunt snoeien.

U wilt uw bomen en struiken snoeien? Zorg voor voldoende kennis!

Verlies bij bomen en struiken snoeien nooit de vorm of het doel van de plant uit het oog. Slecht snoeien heeft vervelende gevolgen. Een versnoeide boom wordt nooit meer mooi van vorm. Heeft u hulp nodig? Kom dan langs bij ons tuincentrum, dan helpen we u op weg aan de hand van enkele voorbeelden.

Wanneer bomen en struiken snoeien

De meeste bomen en struiken kunnen gesnoeid worden in het voor- en najaar. Weten hoe en wanneer u moet snoeien is erg belangrijk voor een mooi resultaat. Bomen die vocht verliezen snoeien we nu er nog blad aan zit, anders wordt dit in het late voorjaar of de zomer gedaan. Andere bomen zoals veel leibomen kunnen ook nu gesnoeid worden.

struiken en bomen snoeien

Hoe bomen en struiken snoeien

Snoeien kan op een aantal manieren, waaronder knippen, toppen of zagen. Elke boom of struik heeft zijn eigen methode en bijbehorend gereedschap. Het gereedschap moet altijd schoon en scherp zijn zodat de snijranden netjes en scherp zijn. De meeste heesters en vaste planten kunnen geknipt worden met een snoeischaar. Knip net boven een gezonde zijtak of knop. Jonge planten worden vaak getopt om zo de groei van zijtakken te stimuleren. Op deze manier krijgt u een mooie volle struik. Ook oude uitgelopen toppen kunnen weggehaald worden.

Bomen of struiken met dikke takken kunt u het best zagen met een snoeizaag, heggenschaar of kettingzaag. Maak eerst een inkeping in de onderkant van de tak, zo voorkomt u dat deze afscheurt.

Heeft u hulp nodig met het snoeien van bomen en struiken?

Onze ervaren hoveniers en tuinspecialisten helpen u graag met dit tuinonderhoud. U kunt bijvoorbeeld samen snoeien met uitleg en begeleiding zodat u het volgend jaar zelf kunt, of het snoeiwerk volledig aan ons uitbesteden. Neem contact op voor meer informatie of kom langs in ons tuincentrum.

2 Comments

 1. Ans schreef:

  Kun je een 15 jaar oude, bladverliezende viburnum van 3m hoog, die van onderen kaal is geworden, verjongen door hem drastisch terug te snoeien tot 1.50m en kan dat nog in juni?

  • Lepona Tuinarrangeurs schreef:

   Dag,
   U kunt de Viburnum inderdaad snoeien tot 1.50, maar ik adviseer dit pas te doen in januari/februari. Dat is de ideale snoeitijd.

   Met vriendelijke groet,
   Wilco van Lent

Stel uw vraag

We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk, max. binnen 5 werkdagen.