Bodemverzorgingsweken: Hoe verzorg ik de bodem van mijn tuin?
30 oktober 2018 
2 min. leestijd

Bodemverzorgingsweken: Hoe verzorg ik de bodem van mijn tuin?

Na een lange warme en droge zomer is het belangrijk dat we de bodem verzorgen om bomen en planten goed de winter in te laten gaan. Veelal zie ik dat de bodem is uitgeput en het bodemleven verdwenen is (grond heeft gewoonweg niet meer de biologie van vroeger). Dit komt voornamelijk door de jarenlange bemesting met zoute kunstmesten. Voedzame mineralen zitten er helaas niet meer in. Om bomen en planten een goede start te geven voor de winter en niet onbelangrijk om de winter goed door te komen, is het van belang dat we de natuurlijke bodembiologie een handje helpen.

Wat is belangrijk om te weten over de bodem?

We weten misschien al dat onze planten gezond blijven als de bodem voldoende gezonde mineralen, gezonde bacteriĆ«n, schimmels en zuurstof bevat. Ook is het belangrijk om te weten dat planten makkelijker doorgroeien in een ā€˜oud wortel-milieuā€™. Zitten er namelijk wortelgangen, gemaakt door eerdere planten, dan is het voor nieuwe planten heel makkelijk om door te groeien en kost het ze weinig energie. Ze gaan pas echt aan het werk als ze het uiteinde van de bestaande gangen bereikt hebben. Ze kunnen dus jaren lang rustig dieper groeien naar de plaatsen waar veel meer water en gezonde mineralen zijn. De planten doen zelf aan het eerste Watermanagement!

Wat weten we van de planten en wortelgroei?

Eigenlijk weten we daar vaak niet zo veel van, maar ik kan je wel vertellen dat planten samenwerken met het bodemleven, gezonde schimmels en bacteriƫn. Het is dus van belang dat we deze voldoende toevoegen nu ze veelal verdwenen zijn. Een van deze gezonde bacteriƫn is de mycorrhiza. Nu vraag je je misschien af, is dit dan een compleet nieuwe bacterie welke we toe moeten voegen? Nee, deze bacteriƫn bestaan al heel lang maar we zijn ze gewoon uit het oog verloren. Hoe gaan we deze gezonde mineralen, bacteriƫn en schimmels toevoegen?

Terra Fertiel en Biovin

Terra Fertiel en BiovinWe weten nu dat de wortels van bomen en planten graag aan het begin een open bodemstructuur hebben (ze zijn helaas een beetje lui). Het is dus belangrijk dat we de bodem los maken, zeker de eerst 0-20 cm. Om de grond vervolgens te stimuleren gaan we allemaal Terra Fertielen en Biovinnen (dit zijn geen werkwoorden ). De producten Terra Fertiel en Biovin gebruiken we 1 of 2x per jaar. Het voorkomt bodemproblemen, verbetert de structuur van de grond en zorgt dat het bodemleven weer wordt geactiveerd. Het stimuleert de gezondheid van al ons groen, zorgt voor een beter wortelgestel en de toegevoegde schimmels beschermen de planten tegen allerlei ziektes. De wortels kunnen hierdoor ook makkelijker dieper hun water en voedingsstoffen opnemen. Dat is essentieel in deze tijd, waarbij we ver moeten zoeken naar een gezonde bodem. Terra Fertiel en Biovin zijn met recht bodemactivators en wortelstimulators.

Tip: door het gebruik van deze twee producten is de opnamecapaciteit van water en voedingstoffen 7 x hoger. Dit betekent dat we droger kunnen tuinieren en minder meststoffen hoeven te gebruiken. Planten blijven gezonder, dus veel bestrijdingsmiddelen worden voor jou als particulier en tuinbezitter gelukkig overbodig.

Hoe gebruiken we deze producten?

Maak de grond los en strooi de Biovin en Terra Fertiel granulaat over de bodem. Licht inharken, zodat het contact met de grond maakt. Daarna afstrooien met een klein laagje compost voor een optimale samenwerking met de natuur.

We moeten de visuele cirkel, welke we jarenlang gecreĆ«erd hebben, doorbreken en de biologie in ons leven weer omarmen.Ā Het is makkelijke, zinvol en belangrijk!

De samenwerking tussen planten, bodem en milieu zijn de accu voor een gezond leven voor alles en iedereen.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaarĀ wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?Ā 

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hƩt tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen