Violen, hoe plant en verzorg ik ze? Welke soorten zijn er?
04 april 2018 
2 min. leestijd

Violen, hoe plant en verzorg ik ze? Welke soorten zijn er?

Voorjaar, hoe vrolijk willen we de tuin hebben? Het is begin april en de eerste voorjaarsbloeiers staan al in de startblokken. Na een afwisselende winter zijn we daar ook wel aan toe: kleur en groen. De meest verkochte voorjaarsplant is het viooltje. Hierin zijn verschillende soorten verkrijgbaar. En het is inderdaad waar dat het ene soort beter, langer en mooier bloeit dan de ander. Vandaag geven we de violen extra aandacht.

Welke violen zijn de echte toppers?

De meest populaire violen zijn de grootbloemige F1 Hybride. Deze soorten zijn het resultaat van geduldig kweken en verbeteren van andere soorten. Er zijn 3 belangrijke groepen binnen de F1 Hybride:

  • De Hollandse reuzen: Grote bloemen met een ronde vorm;
  • De Zwitserse reuzen: Grote bloemen zonder het welbekende ‘gezichtje’
  • De Aalsmeerse reuzen: Grote bloemen met het welbekende ‘gezichtje’

Dit zijn alle drie bijzonder gekweekte violen.

Violen verzorgen

De klein bloemige viooltjes en hangviooltjes

Naast de reuzen violen zijn er natuurlijk ook nog de kleinbloemige violen, de zgn bosviooltjes. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren met en zonder ‘gezichtje’. Bij dit soort bepaalt de kweekmethode de uiteindelijke kwaliteit van de planten en hun bloei (te snel opgekweekte violen bloeien minder lang en uitbundig, koop dus vertrouwd).

De Hangviooltjes zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. De soorten die hiervoor gebruikt worden vertakken van nature beter en groeien breder uit (de randen van de potten worden dan ook helemaal bedekt).

Violen voorjaar

Violen als vaste plant of verwildering

Er zijn ook soorten violen die als vaste plant kunt gebruiken in je tuin. Hiervoor gebruik je andere soorten. Een geschikte viool als vaste plant is met name Viola odorata met hartvormig blaadjes en geurige paarse bloemetjes met een vleugje wit. Of de Viola labradorica met een paarsachtig blad en bloemen van licht tot donker violet.

Hoe plant ik de violen en hoe verzorg ik ze?

  • Plant ze in verse potgrond waar de eerste basisbemesting in zit. Zet ze dichter op elkaar voor het mooiste effect. Het is dan als een boeket in de tuin.
  • Heb je veel ruimte in je tuin of grote potten en bakken? Plant dan eens grote vakken in een kleur voor een opvallend mooi resultaat.
  • Geef op tijd water en gun ze wat zon. Bij een goede grond is bemesting veelal niet meer nodig.

Voorjaarsbloeiers

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten voorjaarsbloeiers van groot tot klein. Kom eens kijken in ons tuincentrum naar de vroegbloeiende bomen, heesters en vaste planten. Laat je verrassen. Enkele mooie zeldzame soorten zijn de Daphne mezereum (peperboompje) en Cercis silliquastrum (judasboom). Maar ook de vaste plant Pulsatilla vulgaris en Doronicum oriëntale (voorjaarszonnebloem) zijn verrassend.

Samen de juiste tuinroute zoeken? Wij gaan ervoor!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Miriam
Door

Miriam

op 21 Mar 2021

Door die pop-up over de gratis tuincolumn is de tekst onleesbaar. Heel vervelend.

Reactie plaatsen