Buxusmot herkennen en bestrijden
29 augustus 2017 
1 min. leestijd

Buxusmot herkennen en bestrijden

Met name in deze periode is het goed om vooral je Buxus extra te controleren op buxusmot en in de gaten te houden, want de buxusmot is zeer actief.

Wat doet de buxusmot?

Vorig jaar werd al duidelijk dat dit voor problemen ging zorgen, maar nu is het echt een noodzaak om de vinger aan de pols te houden. Wat doet Buxusmot?
In een korte bewoording: het beestje eet je hele buxus kaal. Wat er in het begin uitziet als enkele onschuldige gebroken takjes (lijkt op snoeischade), kan uitlopen tot een totaal kaalgevreten plant.

Waar moet je op letten?

  1. Bruinwordende takjes die er onschuldig uitzien.
  2. De zogenaamde spinnenwebben in de plant en wat doorzichtig blad.
  3. Stukken Buxus lijken dood te gaan en worden helemaal kaal.
  4. Na enkele dagen lijkt er niets meer over van je Buxus en dat is het het laatste scenario.

Als een van deze symptomen zich voordoen, onderneem dan direct actie. Twijfel je? Behandel dan preventief.

Waar behandel ik de Buxus mee?

Er zijn weinig natuurlijke oplossingen waar je dit afdoende mee kunt bestrijden. Natuurlijke oplossingen kunnen door onze hoveniers toegepast worden. De verschillende ziektestadia van je plant zijn erg belangrijk voor je gaat behandelen. Vraag van tevoren even wat je het beste kunt gebruiken om een te grote hoeveelheid bestrijdingsmiddel te voorkomen (het is een fabel dat gebruik van hoge concentratie beter zou zijn). Een te grote hoeveelheid is slecht voor het biologische leven en er zijn ook geen aanwijzingen dat dit beter werkt! Gebruik dus de juiste middelen en met mate.

Nazorg Buxus

  • De bestrijding na circa 7-10 dagen herhalen.
  • Blijven controleren of alles goed is bestreden.
  • Na 7 dagen ook een bladverzorging toepassen (Natural Green in combinatie met Topbuxus)
  • Ben voorzichtig met overbemesting (een zieke plant kan niet veel opnemen)
  • Zorg wel voor voldoende watergift.

Niet onbelangrijk: de buxusmot behandeling 1x in september herhalen!

Wil je ons helpen?

Heb je wat aan de Buxusmot informatie gehad? Wil je daar wat over schrijven? Laat je review achter.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen